Saturday, December 20, 2008

către doctorul meu de suflete virtuale

Herr doktor,

Mă tot seduce de ceva timp o idee ce pare suficient de coerentă să fi rezistat unor abandonuri succesive pe motiv de resemnare cronică și helplessness. Şi mi-a devenit obsesie. Ajută-mă s-o fixez și s-o dau mai departe.

Cred că spațiul politic se va virtualiza, cum dealtfel s-au virtualizat nenumărate comunități. Corecție, multe dintre comunitățile virtuale nu au avut niciodată replici reale, ci doar potențiale. Spațiul virtual e cel care le-a făcut și posibile. Drept urmare nu mă aștept, de fapt nici nu-mi doresc, să se virtualizeze ceva din menajeria politică românească. Cred în virtualizarea mentalului politic al unor comunități de resemnați ca tine/mine, insuficient de alfa pentru a seduce în sedințe lunare femeia de serviciu de la partid, dar dispuși să combată asincron în forumuri digitale idei și oameni, votînd sinaptic, aseptic și continuu reputația/greutatea altor noduri sau roluri, vectorizîndu-se în structuri cu sens și producînd cel mai bun viitor posibil etc.

Cel mai coerent model meta-matematic al unui spațiu politic virtual pe care l-am citit pînă în prezent este http://efficasync.blogspot.com/, iar cel mai agregat proiect http://www.metagovernment.org/.

Ai nervi să diseminăm, herr doktor?

1 comment:

Chris said...

I think is an interesting entry!. Ar trebui sa iti faci mai mult timp sa postezi pe blogg.

Poate ceva pozitiv in contrast cu ultimul post.( e doar parerea mea...)


I am waiting for you to post something new...


Cheers :)